luni, 10 octombrie 2016

Sfantul Ierarh Ioan Maximovici – Indracirea fara de seaman in zilele Imparatiei antihristice

Antihrist va ingadui oamenilor totul, numai ca ei «cazand la fata lui sa i se inchine»“(Sfantul Ioan Maximovici)

Cel mai important sfant american contemporan, Ioan Maximovici, vorbeste intr-o celebra predica despre semnele sfarsitului lumii, Antihrist, Judecata de Apoi si despre dulceata compromisului la ultimii crestini, avertizand omenirea asupra consecintelor pacatului.

Cât ar parea de surprinzator, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Ortodoxiei contemporane a fost dat de America. Este vorba despre Sfântul Ioan Maximovici, Facatorul de minuni, Episcop de Sant Francisco. In rândurile care urmeaza vom prezenta viziunea sa despre sfârsitul lumii, Antihrist, Judecata de Apoi si despre dulceata compromisului la ultimii crestini, asa cum apar ele intr-o faimoasa predica publicata in volumul „Sfântul Ioan Maximovici-Predici si indrumari duhovnicesti“, aparut la Editura Sophia, in 2001.
Sfantul Ioan Maximovici (1896 -1966) este considerat de catre crestinii ortodocsi de pretutindeni ca fiind cel mai mare sfant al secolului XX. Manifestand diferite forme de sfintenie, el a fost in acelasi timp un mare teolog inspirat de Dumnezeu si „nebun intru Hristos“, un zelos ierarh misionar, care a ajuns din Rusia la Paris, Bruxelles si Shanghai, un aparator al saracilor, un ascet desavarsit si un parinte iubitor pentru orfani. Asemeni lui Moise, el si-a scos turma din robie, conducand-o din China in lumea libera. Urmas al primilor apostoli, el a dobandit de la Dumnezeu puterea de a tamadui sufletele si trupurile suferinde. Strabatand valul timpului si spatiului, el cunostea si raspundea gandurilor oamenilor, inainte ca acestia sa si le exprime. Fericitul Ioan raspandea o putere ce-i atragea pe oameni mai mult chiar decat nenumaratele sale minuni. Aceasta era puterea iubirii lui Hristos, marea taina inaccesibila intelegerii lumesti.

Patria Arhiepiscopului Ioan a fost infloritoarea regiune Harkov, din sudul Rusiei, dar marea misiune crestina avea sa o incheie in America, unde era Episcop de Sant Francisco. El a fost considerat ocrotitorul adevaratei Ortodoxii in Lumea Noua.

In 1966, dupa trecerea in vesnicie, in presa au aparut numeroase materiale atestand sfintenia sa: tamaduirile miraculoase, exorcizarea demonilor, ascetismul riguros al vietii sale, privegherea in timpul noptii, aparitiile sale dupa moarte, darul clarviziunii, pogorârea vizibila a flacarilor in timpul Sfintei Liturghii, prigoana feroce la care a fost supus si, in sfarsit, ceea ce nu toti au fost capabili sa pretuiasca, nebunia lui pentru Hristos.

Semnele

Pornind de la Evanghelii si Apocalipsa Sfantului Ioan (desi „nimeni nu cunoaste ziua aceea, afara de Dumnezeu-Tatal“), Sfantul Maturisitor Ioan Maximovici vede semenele apropierii sfarsitului: „Inainte de sfarsitul vietii pe pamant, vor fi tulburare, razboaie, framantari civile, foamete, cutremure. Oamenii vor suferi de spaima, vor muri de asteptarea nenorocirilor. Nu va fi nici viata, nici bucuria vietii, ci o stare chinuitoare de pierdere a legaturii cu viata. Dar nu se va pierde numai legatura cu viata, ci si cu credinta… Oamenii vor fi mandri, vor fi nemultumitori, vor respinge Legea lui Dumnezeu. Alaturi de pierderea legaturii cu viata, va slabi si morala. Binele va slabi si raul va creste“, spune acesta.

Antihristul

Referitor la Antihrist, Sfantul Ioan Maximovici spune ca acesta va fi un om si ca o importanta deosebita o vor avea „fortele care pregatesc“ venirea lui. „Acel om doreste sa fie in locul lui Hristos, sa ocupe locul Sau si sa aiba ceea ce ar trebui sa aiba Hristos. El doreste sa aiba aceeasi putere de fascinatie si aceeasi stapanire asupra lumii. El va primi puterea inainte de pieirea sa si a intregii lumi. El il va avea ca ajutor pe un mag care, prin puterea falselor minuni, ii va implini toata voia si-i va ucide pe cei ce nu recunosc stapanirea lui Antihrist. Inainte de moartea lui Antihrist vor aparea doi drepti, care il vor da in vileag. Magul ii va omori si timp de trei zile trupurile lor vor ramane neingropate…Dar deodata acei drepti vor invia si toata ostirea lui Antihrist va fi in mare tulburare si se va ingrozi, iar Antihrist va cadea deodata mort, omorat de puterea Duhului.“

Originea omului-Antihrist nu se cunoaste, spune Sfantul. Dar mama lui „este o femeie stricata care se va da drept fecioara. El va fi evreu din semintia lui Dan… Antihrist va fi foarte inteligent si va sti cum sa se poarte cu oamenii. Va fi fermecator si prietenos… milostiv, va face acte de caritate si fapte bune… Capitala pe care o va alege va fi Ierusalimul… care va deveni capitala lumii, care i-a recunoscut stapanirea…“, spune sfantul.

Antihristul si oamenii

In viziunea Sfantului Ioan Maximovici, venirea Antihristului este deja pregatita. „El va crea conditii de viata Bisericii, ii va ingadui sa slujeasca, va promite construirea de biserici splendide, cu conditia recunoasterii lui ca «fiinta suprema»,va fi o apostazie generala si, pe deasupra, multi episcopi vor trada credinta…Cautarea compromisului va fi atitudinea caracteristica a oamenilor. Fermitatea marturisirii va disparea. Oamenii vor cauta cu asiduitate sa-si motiveze caderea, iar raul, ca o moleseala maligna, va sustine aceasta stare generala. Oamenii vor avea obisnuinta lepadarii de dreptate, a dulcetii compromisului si a pacatului…“

Judecata de Apoi

„Judecata de Apoi nu cunoaste martori sau lista de protocol. Totul este scris in sufletele oamenilor si aceste insemnari, aceste «carti» se vor deschide…Toti vor intelege limpede ca radacinile tuturor viciilor sunt in sufletul omului…Cand moare trupul, unii cred ca moare si pacatul. Nu este asa. In suflet exista o inclinatie, pentru suflet, pacatul este dulce…si daca nu s-a eliberat de el, sufletul va veni la Judecata de Apoi cu aceeasi dorinta a dulcetii pacatului si niciodata nu-si va satisface dorinta. Va suferi de ura si de rautate. Si aceasta e o stare infernala. «Gheena de foc» este focul launtric, este flacara viciului, flacara neputintei si a rautatii si aici va fi «plansul si scrasnirea dintilor» rautatii neputincioase“, arata marele sfant al Ortodoxiei.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu