joi, 20 august 2015

Sfantul Justin Popovici despre Ortodoxie

Bogatia noastra nemasurata si nesecata este credinta noastra Ortodoxa. Prin ea se intaresc toate cerurile, toate ale lui Dumnezeu sunt ale noastre si ceea ce e mai pretios decat orice – insusi Preadulcele nostru Domn Iisus Hristos, iar impreuna cu El toate fericirile si bucuriile vesnice.
…De cand Domnul lisus Hristos este pe pamant, nu mai exista prapastie intre pamant si cer, intre Dumnezeu si om; unite sunt cele ale lui Dumnezeu cu omul, cele ceresti cu cele pamantesti, cele vesnice cu cele vremelnice. Trupul divino-uman al lui Hristos – Biserica – este palatul ceresc-pamantesc in care se traieste viata vesnica divino-umana prin credinta ortodoxa, adevarata, apostolica, divino-umana, pa­tristica in Domnul Iisus Hristos. Nu exista morti in biserica lui Hristos. Toti cei din ea sunt vii, si inca vii fara de moar­te; inca pe pamant sunt nemuritori prin har, iar dupa stra­mutarea in acea lume sunt inca si mai deplini, mai puternici, cu neputinta de invins, nemuritori.

Aici (in Biserica) inge­rii traiesc intre oameni, „bucuria si adevarul s-au intalnit”, timpul se masoara cu vesnicia, credinta se uneste cu nemurirea. Iar omul intre toate aceste sfintenii se impartaseste de nemurire si vesnicie, traind cu sfintele lui Hristos Taine si cu sfintele lui Hristos fapte; hranitoarea tuturor mai ne­muritoare decat insasi nemurirea e sfanta credinta ortodoxa apostoleasca si a sfintilor parinti. Ea este cea mai mare co­moara a fiintei omenesti in cer si pe pamant.
Pe pamant crestinul nu are loc pentru deznadejde, ca­ci daca Domnul a coborat in lume si prin Biserica Sa a ra­mas in ea, cum atunci poti sa lasi loc deznadejdii in sufle­tul tau? Caci insusi Domnul este aici, langa noi, in mijlocul nostru! Striga catre El numai si priveste – esti in intregime in imbratisarile Lui! Si cine poate sa te ia atunci din maini­le Lui – care dusman, care om, care diavol, care iad? Nici o putere, nici o putere rea nu ne poate desparti de dragostea Sa. Prin El suntem totdeauna mai puternici decat orice rau, decat orice pacat, decat orice iad, decat orice demon si de­cat toti acestia luati impreuna. Toata intelepciunea crestinu­lui consta in aceasta: sa se tina necontenit de Domnul Iisus Hristos, sa se tina prin rugaciune, prin post, prin milostenie, prin dragoste, prin blandete, prin smerenie, prin rabdare, prin pocainta, prin sfanta impartasanie, prin sfanta spovedanie – prin toate acestea sa se tina de El, nedespartit prin nimic si de catre nimeni de dragostea Dumnezeului si Dom­nului nostru – prin fiecare Sfanta Taina si prin fiecare fap­ta placuta lui Dumnezeu. Atunci peste toate mortile, peste toate chinurile totdeauna vei triumfa prin bucurie – bucuria credintei, bucuria mantuirii…
Sfantul Iustin Popovici
Sursa: “Cum sa te mantuiesti in lumea contemporana”, Editura Platytera, Bucuresti, 2007

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu