luni, 28 octombrie 2013

La Pungești a fost sfințită troița dăruită de Mănăstirea Petru Vodă

În semn de prețuire pentru demnitatea și credința locuitorilor din Pungești, Mănăstirea Petru Vodă a donat o sfântă troiță, deosebit de prețioasă, căci a fost până anul acesta la capătâiul martirilor din cimitirul mănăstirii. Troița a fost amplasată de localnici chiar în locul unde pe 16 octombrie sătenii din Pungești s-au împotrivit cu jertfă utilajelor Chevron, care vroiau să instaleze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România. Astăzi, 27 octombrie începând cu orele 16, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie Basarabov, troița a fost sfințită. La eveniment au participat ieromonahi de la Mănăstirea Petru Vodă, preoți din zona Pungeștiului și aproximativ 200 de credincioși veniți din toată țara. Mai jos puteți citi mesajul starețului Mănăstirii Petru Vodă și puteți asculta cuvintele rostite la fața locului.
“Crucea cea făcătoare de viaţă a bunătăţii Tale, pe care ai dăruit-o nouă, nevrednicilor, Doamne, Ţie o aducem cu rugăciune. Mântuieşte pe poporul Tău cel credincios, pentru Născătoarea de Dumnezeu, care se roagă Ţie pentru noi, Unule, Iubitorule de oameni.” (din rânduiala sfințirii troiței)

Mănăstirea noastră a dăruit această sfântă troiţă locuitorilor din com. Pungeşti în semn de preţuire pentru statornicia cu care îşi apără glia strămoşească. Biserica, în calitatea ei de mama a neamului românesc – aşa cum frumos o numeşte marele poet naţional Mihai Eminescu, a fost, este şi va fi totdeauna alături de poporul care suferă şi trebuie îndrumat. Cu acest gând, vrem ca darul nostru să fie întărire în credinţă pentru cei care vor poposi şi se vor închina în dreptul sfintei troiţe, având nădejdea că Dumnezeu este alături de cei prigoniţi pentru dreptate. Domnul să binecuvinteze această lucrare spre izbăvirea neamului de toată răutatea.

“Căci cuvântul crucii nebunie este pentru cei ce pier; dar pentru noi cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Cor. 1,18).

Protosinghel Hariton Negrea,
Stareț al Mănăstirii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Petru Vodă, Neamț




Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu