sâmbătă, 15 decembrie 2012

Sfaturi duhovniceşti legate se Sfânta Împărtăşanie

Pr. Ioan: Ce sfaturi ne daţi cu privire la pregătirea şi primirea Sfintei Împărtăşanii?

Pr. Ilarion: Ţineţi minte ce vă spun acum:

Cel ce nu se împărtăşeşte în cele 4 posturi de peste an şi stă departe de Sfânta Împărtăşanie, se păgubeşte de ajutorul lui Dumnezeu. Foarte uşor se apropie de el duhurile rele şi viclene şi-şi fac locaş în el. Astfel, cade uşor în păcate, voinţa devine slăbănoagă, iar el se face casă demonilor. Mulţimea demonilor îl apasă, îl înnebunesc, i se opun tuturor dorinţelor de bine şi se îmbolnăveşte.

Înainte de a veni la Sfânta Împărtăşanie trebuie să faci o pregătire. Să citeşti canonul de pocăinţă, canonul şi rugăciunile Sfintei Împărtăşanii din Ceaslov;

Când urmează să te împărtăşeşti, te opreşti de la relaţiile conjugale cu soţia 7 zile înainte de împărtăşanie şi 3 zile după împărtăşire, pentru ca nu cumva să pângăreşti Sfânta Împărtăşanie şi să necinsteşti Trupul lui Hristos care ţi s-a încredinţat;
Înainte de a veni la Sfânta Împărtăşanie, să fii iertat cutoată lumea. Dacă te-ai certat cu cineva şi nu ai reuşit să-l întâlneşti şi să te ierţi cu el, să nu te împărtăşeşti până ce nu faci pace cu aproapele. Hristos nu va putea să Se sălăşluiască în sufletul tău plin de ură şi lipsit de iubire.

În ziua în care te împărtăşeşti să ai grijă să nu mănânci şi să nu bei înainte, nici anaforă şi nici aghiazmă nu poţi lua. După Sfânta Împărtăşanie, doar după 2 ore poţi mânca, pentru a lăsa Sfânta Împărtăşanie să lucreze. Nu poţi amesteca Sfânta Împărtăşanie cu mâncarea. In acest timp faci canon de mulţumire pentru primirea Sfintelor Taine.

Femeia care are canon şi este oprită de a se împărtăşi timp mai îndelungat dar este însărcinată şi trebuie să nască, trebuie împărtăşită înainte de a merge să nască, întrerupându-se pentru acel timp oprirea pe care o are. Trebuie împărtăşită pentru că la naştere femeia îşi pune în pericol de moarte viaţa, iar cel ce este în pericol de moarte i se socoteşte împărtăşania ca în ultima clipă a vieţii sale de care nu trebuie să-l păgubim fie cât de păcătos. Canonul nu-i este dezlegat, rămâne în acelaşi canon. După naştere femeia intră înapoi în canonul pe care l-a avut şi pe care trebuie să-l împlinească, deci, îşi continuă canonul până ce-l împlineşte cu oprire de la Sfânta Împărtăşanie chiar dacă înainte de naştere a fost împărtăşită.

Copiii după botez, pot fi împărtăşiţi cât mai des, se poate în fiecare duminică.

Mama care aduce pruncul în braţe la Sfânta Împărtăşanie, se recomandă să-l ţină culcat cu capul pe mâna dreaptă. Aceasta este poziţia cea mai bună pentru mâna dreaptă a preotului cu care duce linguriţa la gura copilului.

Copii care dorm în braţele mamelor şi sunt aduşi la Sfânta Împărtăşanie, mama trebuie să aibă grijă să trezească copilul înainte de a ajunge în faţa preotului. Nu este voie să fie împărtăşiţi copiii prin somn.
Copiii sugari, după ce au fost împărtăşiţi, să aibă grijă mamele ca timp de o jumătate de oră să nu le pună biberonul în gură sau să sugă din pieptul mamei. Timpul acesta este necesar ca să înghită copilul toată Sfânta Împărtăşanie şi să lucreze, ca nu cumva să rămână pe pieptul mamei sau pe biberon Sfânta Împărtăşanie.

Copiii după 7 ani, ţin post ca şi părinţii şi se spovedesc, după care se împărtăşesc.

În ziua în care te împărtăşeşti , să ai grijă cum te prezinţi în faţa Sfântului Potir, cu multă sfială să te apropii, cu cutremur, cu conştiinţa împăcată şi împăcat cu toată lumea, cu canonul făcut şi cu dezlegarea duhovnicului.
Şi ţinuta exterioară este foarte importantă. Îmbrăcămintea să fie curată şi decentă, mai ales pentru partea feminină, care, pentru a arăta „bine” în faţa lumii, vin îmbrăcate indecent şi machiate. Este urâciune în faţa lui Dumnezeu indecenţa şi lipsa de respect faţă de lucrul cel sfânt. Sf. Ap. Pavel în Epistola I Corinteni, cap. 11, subliniază foarte precis ţinuta femeii în Biserică, citiţi acolo!

Astfel la Sf. Împărtăşanie nu se poate apropia Femeiacare pe jumătate este goală, cu rochia scurtă, cu braţele goale, cu rochia decoltată şi transparentă prin care i se văd toate formele, fiind sminteală în faţa bărbaţilor din Biserică. Femeia trebuie să aibă capul acoperit aşa cum spune Sf. Ap. Pavel ca „ semn de supunere faţă de îngeri”.(I Cor.11,10)

Nu pot lua Sfânta Împărtăşanie femeile cu ruj pe buze. Rujul fiind fabricat din grăsimi animale, rămâne pe linguriţa de împărtăşanie, se introduce în Sfântul Potir şi se amestecă cu Sfânta Împărtăşanie, fiind această o greşeală de moarte, făcându-te vinovat de Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos şi se scârbeşte de el Duhul Sfânt din Sfânta Împărtăşanie. Ţinuta aceasta îl jigneşte pe Dumnezeu care te-a creat şi ţi-a dat frumuseţe fizică, de care tu te faci nemulţumită. Pângărirea pe care o fac femeile fardate şi cu ruj pe buze se extinde batjocorind toată Biserica, lăsând rujul de pe buze pe icoane, pe Sfânta Evanghelie, pe Sfânta Cruce, pe care le sărută. De geaba săruţi şi te închini la Sfintele Icoane cu rujul pe buze, pentru că nu laşi pe ele „căldura buzelor tale, iubindu-L pe Dumnezeu” ci laşi grăsimea de pe buze, murdărind icoana. Femeia care se rujează pe buze, nu poate posti curat, pentru că de fiecare dată când mănâncă sau bea ceva, odată cu mâncarea de post ia şi rujul, acesta fiind din grăsimi animale cu el pângăreşte postul pe care-l face, se înfruptă. Faptul că se rujează în post nu este semn de smerenie, ci de trufie, deci nu face un post smerit.
În ziua când te-ai împărtăşit să ai mare grijă, să nu pierzi Sfânta Împărtăşanie. Să nu scuipi, să ai grijă ce mănânci, să ai grijă şi cât mănânci, ca nu cumva să-ţi fie rău. Să nu mănânci ceva murdar sau ceva spurcat.
În ziua când te-ai împărtăşit să stai liniştit să te rogi şi să citeşti din cărţile sfinte, mulţumind lui Dumnezeu pentru Sfinţenia care ţi-a dăruit-o. Să nu dormi ca nu cumva vrăjmaşul să te ispitească în vis şi să te pângăreşti prin somn în ziua când te-ai Împărtăşit.

Sfânta Împărtăşanie este foc pentru cei ce o primesc cu nevrednicie, îi arde Flacăra Duhului Sfânt, de aceea unii după Sfânta Împărtăşanie se îmbolnăvesc sau le vin primejdii de moarte.
Preotul nu poate da Sfânta Împărtăşanie credinciosului s-o ducă acasă pentru a se împărtăşi singur ulterior. 

Preotul care face acest lucru se face vinovat de înstrăinarea Trupului şi Sângelui Mântuitorului Hristos care i s-a încredinţat la hirotonie.


(Pr. Ioan V Argatu, "Pe treptele suirii către cer", ediţia a 2 a, 2007,pg.223-229)


Introdu e-mailul pentru abonare:

6 comentarii:

  1. whoah this blog is magnificent i really like studying your
    posts. Stay up the great work! You recognize, many people are
    hunting round for this information, you can aid them greatly.



    Here is my web site - Louis Vuitton Handbags

    RăspundețiȘtergere
  2. First off I want to say fantastic blog! I had a quick question which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I've had a difficult
    time clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do enjoy writing
    however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just
    trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
    Many thanks!

    Also visit my web blog :: http://wealthwayonline.com/louisvuittonbags.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Hey very interesting blog!

    Look at my web-site :: Learn More

    RăspundețiȘtergere
  4. I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's both educative and interesting,
    and let me tell you, you have hit the nail on the head.
    The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about.
    I'm very happy that I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

    my blog post ... Tory Burch Handbags

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello, I think your site might be having internet browser compatibility
    issues. Whenever I look at your web site in Safari,
    it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping
    issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!

    Aside from that, excellent website!

    Also visit my website :: NFL wholesale Jerseys

    RăspundețiȘtergere
  6. Wonderful article! This is the type of info that are supposed to be shared across the
    internet. Shame on the search engines for no
    longer positioning this publish higher! Come on over and talk over with my site .
    Thank you =)

    Visit my web page; New Kobe Bryant Shoes

    RăspundețiȘtergere