marți, 21 august 2012

Ce le transmite profesorul Ilie Gherhes conducatorilor din Maramures: “Nobletea obliga”

Lect. univ. dr. Ilie Gherhes a vorbit, pentru ZiarMM.ro, despre topul celor mai frumoase regiuni din Romania, intocmit de jurnalistii britanici, top in care judetul Maramures apare pe primul loc. Profesorul maramuresean da cateva definitii cu privire la ceea ce inseamna Maramuresul, definitii bazate pe cele spuse de anumite persoane, precum Mihai Eminescu.

“Exista doua definitii foarte importante: un japonez numeste Maramuresul ca fiind satul primordial al Europei, iar poeta Ileana Zubascu Cristea ii spune Maramures, taietura pe fruntea latinitatii. Maramuresul a fost tot timpul un bazin demografic, are o identitate aparte, distincta, indiscutabil, deci nu poate nimeni sa confunde absolut nimic din ce e in Maramures cu altceva.

Asta nu inseamna ca nu exista unitate a culturii poporului roman, ci dimpotriva, aici are o nuanta foarte bine cristalizata, individualizata. Eminescu credea, scria si sustinea ca fiecare dintre noi este si putin si maramuresean”, declara istoricul Ilie Gherhes.

El le atrage atentia celor care conduc Maramuresul ca “nobletea obliga” si le transmite ca judetul nu trebuie sa decada, dupa secole in care s-a pastrat asa cum apare acum.

“In primul rand, sa le multumim acelor ziaristi care au realizat topul si apreciem spiritul nostru, dar asta nu neaparat din spirit local. Mi se pare absolut corect sa ajunga la aceasta concluzie, iar administratorilor locali nu le putem da noi sfaturi, pentru ca pana noastra e prea modesta ca sa le dea sfaturi, dar trebuie sa le atragem atentia ca noblesse oblige (n. r. nobletea obliga). Daca de secole s-a pastrat asa Maramuresul, atunci si diriguitorii de astazi trebuie sa aiba asta in vedere, pentru ca Maramuresul sa nu decada”, a adaugat Ilie Gherhes.

Vlad HERMAN

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu