sâmbătă, 18 decembrie 2010

Despre cei ce-şi beau minţile - Arsenie Boca



Grozavă expresie şi adevărată cuvânt cu cuvânt.
Ne reamintim efectul hormonilor asupra scoarţei cerebrale: excită spre poftele genezice. Exact acelaşi lucru îl face şi alcoolul, sub orice formă şi la orice grad de tărie, aprinde mintea spre aceleaşi pofte. Nu suplineşte însă nici un hormon în rolul lui binefăcător, ci pe oriunde trece, ameţeşte, arde şi atrofiază. Omoară alte milioane de celule nervoase şi fire telefonice. Toate isprăvile se trec la activ, întocmai ca mai sus şi se transmit zestre pământească la copii. – Mai grozav: dacă prea din tinereţe se dedau flăcăii la băutură, se întâmplă că ajung neroditori. Glandele lor genezice se vor atrofia şi vor produce nişte celule incapabile de rodire. Se apără şi firea pe cât poate; nu ia în spate orice i se-ncarcă. Chiar dacă se dau la vin mai târziu şi încă nu scapă de pedepse. Aşa, de pildă, cercetătorii în chestiune au găsit forme monstruoase de spermatozoizi având ba două capete, ba două cozi, ba alte forme, efecte ale beţiei. Beţia îşi înscrie urmările până şi în celula genezică mică de 60 de miimi dintr-un milimetru.
Ceea ce e dureros e faptul următor: de se întâmplă vreo zămislire cu o atare sămânţă beată şi care-i mai mult siluire decât iubire, urmaşul va fi cu maximă probabilitate epileptic – boală de nervi fără de leac. Aceasta e cu atât mai sigur, cu cât la scârba şi spaima bietei mame se mai adaugă şi bruftuluiala câtorva înjurături de Dumnezeu. Deci dezechilibru în toate părţile, dezechilibru în mediul umoral, dezastru în patrimoniul ereditar, dezechilibrul imoral, o mai fi având şi mama ceva de adăugat, dacă nu alta cel puţin spaima ce-o mănâncă şi încă e de ajuns ca să se arate pe lume, în loc de un chip senin, un chinuit de draci şi martor la judecată împotriva părinţilor săi.

Sfârşitul beţivului e sau în şanţ, sau în casa de nebuni, iar sufletul în iad încă de aici. Urmaşii lui – nu mai zic nimic, mila mă opreşte; totuşi mai am şi o milă preventivă, pentru viitor, care mă face să scriu cele prezente pentru cei ce vor să se îndrepte.

Toxicitatea tutunului duce la atrofierea funcţională, dar nimeni, spun fumătorii, nu ştie gradul de vitalitate şi carenţă organică pe care o mai are sau nu o are.

Bărbaţilor! Atenţie la neatenţia cu voi înşivă şi cu urmaşii voştri, ca să nu zic la indolenţă, tutunul şi alcoolul diminuează drastic potenţa sexuală. Mai mult de atâta nu vă spun. Dacă aveţi minte, bine e să luaţi aminte!

Alcoolismul, beţivitatea bunicilor apare în nepoţi ca tulburări şi insuficienţe nervoase, până la nivelul de epilepsie. Beţia ca şi tutunul sunt o mare pacoste care se înscriu genetic în patrimoniul ereditar şi duc treptat, dar sigur, la degenerarea omului din neam în neam, deci duc la degenerarea neamului.

Răspunderile cresc considerabil pentru fiecare în parte!

Tu în ce concepţie de viaţă alegi să te integrezi?

Cărarea împărăţiei - Pr. Arsenie Boca

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu